Kuchnia

Słodkości

składniki na 40 sztuk

170 g miękkiego masła lub margaryny
80 g cukru pudru
sok i skórka otarta z dużej pomarańczy
2 żółtka
275 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
cukier puder do posypania

Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, sok i otartą skórkę z pomarańczy, wszystko zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z sodą, dokładnie wymieszać. Masa na tym etapie będzie miękka. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy około 2-3 cm).
Piec około 8 minut w temperaturze 200 stopni. Pozostawić 5 minut na blasze, posypać cukrem pudrem i wystudzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation