Kuchnia

przekaski

Królewski tort łososiowy

Składniki na blaty:
2 opakowania ciasta francuskiego (2x300g)
ok.4 łyżki płatków migdałowych
1 roztrzepane jajko


Ciasto rozwinąć i złożyć na pół tworząc grubsze ciasto o kształcie mniej więcej kwadratu. Tortownicą (24 lub 26cm) odciskamy koło. Możemy potem dokładniej odciąć nożem lub nożykiem do pizzy. Okrągłe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni 20 minut na złoto.
Można również pominąć migdały i upiec samo ciasto posmarowane jajkiem. To będzie nasz spód tortu.
Drugie ciasto wyjmujemy z opakowania i tak samo jak poprzednio składamy na pół. Tą samą obręczą tortownicy odciskamy koło i przenosimy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nożykiem do pizzy kroimy (tak jak pizzę) na 12 kawałków. Każdy z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem i znów posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni 20 minut na złoto. Studzimy.


Składniki na masy:
440g serka śmietankowego kremowego (typu philadelphia)
250g serka mascarpone
1 kopiata łyżka posiekanego koperku

75g startej na grubej tarce cukinii
sól
biały pieprz
koperek w gałązkach do dekoracji
250g wędzonego łososia (użyłam łososia norweskiego z firmy Suempol)


Cukinię leciutko posolić i odłożyć na chwilę. Następnie odlać ewentualny sok.

Serki śmietankowe zmiksować, dodać serek mascarpone i miksować jeszcze chwilkę. Dodać koperek i wymieszać (na tym etapie nie doprawiać!). Masę podzielić w proporcjach 1/3 i 2/3
Do 1/3 masy dodać startą cukinię i doprawić solą i pieprzem.
Do 2/3 masy dodać 50g wędzonego łososia pokrojonego w kawałki (pozostałe 200g będzie nam potrzebne do przekładania. Dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Odłożyć 1-2 łyżki do dekoracji.

Teraz przystępujemy do składania tego w całość :)
Na paterze układamy spód (okrągłe ciasto). Na to wykładamy masę z łososiem. Układamy na niej poszarpane plastry łososia. Na to wykładamy masę z cukinią i znów poszarpane kawałki łososia.
Na wierzchu układamy trójkąty. Na każdym z nich robimy małą rozetkę z masy łososiowej i dekorujemy maleńką gałązką koperku. I już :) Zachwycamy się cudownym smakiem :)
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation