Kuchnia

Serniki, serniczki

Sernik pijak
Spód brownie
Składniki:

110g masła
100g gorzkiej czekolady
3/4 szklanki cukru
2 duże jajka
100g mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki cynamonu

Masło rozpuścić, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, odstawić na 5 minut. Po tym czasie wymieszać na jednolitą masę.
Jajka(całe) ubić z cukrem na puch, dolewać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na sam koniec szybko wmieszać przesianą mąkę z cynamonem i soda.
Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 22cm, piec 20 minut w 180ºC, aż wbity w środek patyczek będzie prawie suchy.

Masa serowa
Składniki:

600g twarogu 3-ktotnie mielonego
400g kremowego serka(może być homogenizowany)
4 jajka
50ml rumu
3/4 szklanki cukru
sok z połowy pomaańczy
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki umieścić w malakserze, zmiksować tylko do połączenia się w jednolitą masę.
Wylać na spód brownie, piec w 170ºC przez 60 minut.
Upieczony i wystudzony sernik schłodzić w lodówce przez minimum 5 godzin.
Wierzch
Składniki:

pół szklanki rodzynek
pół szklanki suszonych śliwek
1/3 szklanki rumu
1/3 szklanki syropu cukrowego*
100g gorzkiej czekolady

Owoce zalać rumem oraz syropem, odstawić na ok. 4-5 godzin.
Odsączyć je na sicie, pozostałym płyn przelać do miseczki umieszczonej nad kąpielą wodną, dodać czekoladę i rozpuścić. Gdy masa będzie jednolita wsypać owoce, dobrze wymieszać.
Tak przygotowane wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation