Kuchnia

torty

Pavlova

Składniki
białka z 4 jaj 140 g
cukier kryształ 250 g
sok z cytryny 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Przygotowanie:
Białka w temperaturze pokojowej, umieszczam w misie ( szklana bądź metalowa ) robota kuchennego, ubiłam na sztywno na najwyższych obrotach. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodaję sok z cytryny, następnie partiami cukier najlepiej po łyżce, stale miksując, aż do jego rozpuszczenia. Mąkę ziemniaczaną dodaję na sam koniec, mieszam na najniższych obrotach miksera. Czas ubijania bezy to 5-8 minut, w zależności od posiadanego miksera. Masa powinna być gęsta i lśniąca a mieszana powinna zachowywać swój kształt. Wówczas masę bezową, przekładam na papier do pieczenia lub wyciskam za pomocą rękawa cukierniczego ułatwiając sobie zadanie, tworząc pożądany kształt ( duży i wysoki krążek zagarniając boki ku górze, na wierzchu tworząc gniazdo ). Czas suszenia, należy dopasować do wielkości bezy i posiadanego piekarnika. Moją Pavlovą suszyłam do 3 godziny, w temperaturze 120 °C z termoobiegiem z uchylonymi drzwiczkami.
Krem śmietanowy z owocami
śmietana – 30-36 % 250 ml
cukier puder do oprószenia
świeże truskawki 100 g, borówki 50 g, brzoskwinia 1/2
Misę w której ubijam śmietanę chłodzę w zamrażarce 15 minut ( wskazane w upalne dni ). Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na najwyższych obrotach miksera, kontrolując konsystencję. Śmietanę wykładam na wystudzoną bezę, owoce kroję na mniejsze kawałki wykładam na śmietanie . Oprószam cukrem pudrem. Deser przechowuję w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation