Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

Sformato to włoski wytrawny suflet pieczony w kąpieli wodnej. Idealny na wielkanocne śniadanie.
Potrzebujesz: 4 łyżki masła plus dodatkowe masło do wysmarowania kokilek, ½ szklanki świeżo startego parmezanu plus więcej do wysypania foremek, 1/3 szklanki mąki, 2 szklanki pełnotłustego mleka, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i pieprz, 300 g szpinaku, 4 duże jajka, 1 żółtko, oliwa z oliwek

Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Natłuść 6 kokilek i wysyp je parmezanem. Odstaw kokilki do dużej formy do pieczenia.

W małym rondelku rozpuść 4 łyżki masła. Dodaj mąkę i podsmażaj aż powstanie gładka zasmażka. Małą strużką dolewaj mleko i mieszaj aż powstanie gładki i gęsty sos. Gotuj 5 minut. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Przelej do miski, przykryj folią plastikową, dociskając ją do powierzchni sosu (by nie zrobił się kożuch).

W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj szpinak i gotuj, aż zmięknie (ok. 2 minuty). Odcedź, delikatnie ostudź i odciśnij nadmiar wody. Zmiksuj w malakserze na puree. Dodaj biały sos i miksuj na gładką masę. Dodaj jajka, żółtko oraz 1/2 szklanki sera i 1 łyżeczkę soli. Miksuj na gładko.

Przelej ciasto do kokilek. Do formy, w której stoją kokilki, wlej wrzątek tak, by sięgał do połowy foremek. Przykryj całość folią aluminiową i piecz ok. godziny aż całość się zetnie. Wyjmij kokilki i odstaw na 5 minut. Cienkim nożem odsuń brzegi ciasta od foremek. Podawaj skropione oliwą z oliwek i posypane parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation