Inne

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Kawa po irlandzku Przepis, Irish Coffee | Przepisy Baristyczne i Akcesoria Kawowe

Potrzebne składniki i akcesoria (na jedną porcję):

wysoka szklanka z uchem, lub duży kieliszek do wina
filiżanka świeżo parzonej, palonej kawy
30 ml irlandzkiej whiskey (lub w wersji łagodniejszej – likieru typu Bailey’s)
1 łyżka cukru trzcinowego (ewentualnie brązowego rafinowanego), ale tylko w wersji z whiskey
2-3 łyżki śmietany ubitej z cukrem.
Sposób przyrządzenia:

Szklankę podgrzewamy, wlewając do niej na chwilę gorącą wodę (po kilku minutach wodę wylewamy).
Na dno szklanki wlewamy miarkę whiskey i dodajemy łyżkę cukru.
Zaparzamy filiżankę kawy w kawiarce (mokka) bądź w ekspresie (espresso) i wlewamy ją do szklanki, mieszamy z whiskey i cukrem.
Na wierzch delikatnie ostrożnie wlewamy ubitą wcześniej z cukrem śmietanę. Nie musi, a nawet nie powinna być ona ubita na sztywno. Wystarczy, że jest lekko spieniona. Taki efekt można uzyskać przez wlanie jej do słoika i potrząsanie nim przez kilka minut.

Podajemy Irish Coffee

Picie tej kawy polega na dotarciu do czarnego naparu poprzez warstwę słodkiej, ubitej śmietanki, dlatego tak ważne jest, aby nie pomieszała się ona z aromatycznym płynem. Taką kawę podajemy w specjalnych, wysokich szklankach na nóżce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation