Kuchnia

przepisy

Ciasto Pijak
Wymiary formy: 25x 36 cm

Składniki:

spód:
6 białek
15 dag suchego maku
15 dag wiórek kokosowych
15 dag cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
krem:
6 żółtek
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego (2x40 g)
2 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła (200 g)
4 łyżki adwokatu lub wódki
polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
5 łyżek wody lub mleka
dodatkowo:
2 paczki herbatników (ok. 200 g, 23 sztuki)
wódka do nasączania herbatników
wiórka kokosowe do posypania ciasta

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukry. Do ubitej piany wsypujemy wymieszany mak z wiórkami i łyżką delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku (160-170 st.) ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.



Następnie przygotowujemy krem: żółtka, makę, budynie i 1/2 szkl. mleka miksujemy na gładka masę. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wlewamy powoli masę budyniową i energicznie mieszamy. Gotujemy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i studzimy. Potem miękkie masło miksujemy lub ucieramy na puszystą masę i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Dobrze miksujemy po dodaniu każdej porcji. Na koniec wlewamy alkohol. Tak powstały krem wykladamy na spód makowo-kokosowy. Na nim układamy herbatniki nasączone alkoholem (wódkę wlewamy na talerzyk i z obu stron maczamy w niej herbatniki). Następnie przygotowujemy polewe. Pokruszoną czekoladę z wodą rozpuszczamy w kapieli wodnej. Lekko studzimy, polewamy nią herbatniki. Potem posypujemy wiórkami kokosowymi.

Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation