Kuchnia

Potrawy/dania

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry


Składniki
2 porcje, po 543 kcal

125 g makaronu wstążki np. pappardelle
150 g szpinaku
200 g filetu z kurczaka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
5 kawałków suszonych pomidorów
1 łyżeczka curry (przyprawy w proszku)
szczypta kurkumy
80 ml śmietanki 30%


Przygotowanie

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć i osuszyć szpinak. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i połową startego czosnku.
Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony. Na koniec dodać posiekane suszone pomidory.
Następnie dodać resztę startego czosnku, przyprawę curry, kurkumę oraz szpinak i smażyć mieszając przez minutę aż szpinak zwiędnie.
Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Doprawić solą w razie potrzeby solą i pieprzem. Na patelnię z sosem włożyć makaron, wymieszać i chwilę pogotować aby sos zgęstniał. Wyłożyć do talerzy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation