Kuchnia

Pieczywo

ZDROWE KRAKERSY WIELOZIARNISTE
http://cookmagazine.pl/zdrowe-krakersy-wieloziarniste/

Składniki:

szklanka ugotowanego brązowego ryżu
szklanka ugotowanej komosy ryżowej
po 1/4 szklanki ziaren sezamu, słonecznika i lnu
sól
ulubione dodatki smakowe, np. suszony rozmaryn, tymianek, oregano, słodka, wędzona lub ostra papryka, czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
W blenderze miksujemy na papkę ryż z komosą. Dodajemy połowę ziaren, sól, przyprawy i odrobinę wody, tak by masa połączyła się w kleistą kulę.
Przygotowujemy dwa kawałki papieru do pieczenia wielkości blachy piekarnika. Na pierwszym układamy połowę przygotowanej masy, przykrywamy drugą i wałkujemy tak cienko, jak to możliwe. Posypujemy pozostałymi ziarnami i układamy na blasze.
Wszystkie czynności powtarzamy z drugą połową masy.
Pieczemy przez 15 minut. Wyciągamy z piekarnika, delikatnie przekładamy na drugą stronę i pieczemy kolejnych 15 minut. Studzimy i łamiemy na kawałki.
Krakersy można przechowywać około tygodnia w szczelnym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation