Kuchnia

Ciasta

Polish Country House Kitchen: Puszysty, aromatyczny drożdżowiec ze śliwkami
Drożdżowiec ze śliwkami
zaczyn:
50 gram drożdży
4 łyżki śmietany
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżki mąki

ciasto:
550 gram mąki pszennej typ 480
120 gram masła
200 ml mleka
1/2 szklanki cukru białego
saszetka cukru waniliowego
3 żółtka
1 jajko
szczypta soli

kruszonka:
130 gram masła
100 gram mąki
60 gram cukru
mała paczka cukru waniliowego

200-300 gram śliwek węgierek/ renklody.

Przygotowanie:
Zaczyn: Drożdże rozmieszać z ciepłą śmietaną, cukrem i mąką. Odstawić do napuszenia na 15 minut.
Ciasto: Żółtka, jajko ubić z oba rodzajami cukru na puszystą, kremową masę. Masło roztopić i przestudzić.
Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże, masę jajeczną i podgrzane mleko. Dobrze wyrobić, dodając pod koniec wyrabiania rozpuszczone masło. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5h).
Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami do uzyskania grudek.
Odpowietrzyć uderzając pięścią. Przełożyć do posmarowanej tłuszczem blaszki do połowy jej wysokości. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem z 2 łyżkami śmietany. Gęsto ułożyć przepołowione na pół śliwki, suto posypać kruszonką. Odstawić do ponownego wyrośnięcia( ok 20)
Piec w 200 stopniach w termoobiegu przez ok 50 minut lub w 180 stopniach na programie góra-dół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation