Design

Design

Mini serniczki adwokatowe z kremem mascarpone
I adore cinnamon- subiektywny blog kulinarny o zapachu cynamonu:

12 serniczków

składniki na spód:
- 100 g ciasteczek korzennych- u mnie speculoos
- 30 g masła

Piekarnik nagrzać do 160 stopni- góra- dół.
Masło roztopić w garnuszki, ciasteczka rozkruszyć w blenderze na pył. Do ciasteczek dodać masło i wymieszać, aby powstała struktura mokrego piasku. Tak przygotowanym "ciastem" wypełnić spody papilotek, włożyć do formy na muffiny i piec ok 5 minut w nagrzanym piekarniku.

składniki na masę serową
- 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 110 g cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 150 g ajerkoniaku*
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mąkę i cukier wymieszać ze sobą. Twaróg zmiksować wstępnie, dodać sypkie składniki i miksować do połączenia, następnie dodawać po jednym jajku i ekstrakt, ciągle miksując masę. Na końcu wlewać ajerkoniak, cały czas miksując. Gotową masę przelać do podpieczonych spodów, wstawić do piekarnika i piec ok 30- 40 minut do suchego patyczka. Uwaga, serniczki najprawdopodobniej bardzo urosną, potem jednak opadną. Świetnym rozwiązaniem są tutaj sztywne papilotki, dlatego, że później przy opadaniu serniczki robią to równomiernie i w rezultacie otrzymujemy równy wierzch bez wgłębienia w środku. Można też zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec odpowiednią ilość czasu, aby patyczek po wyjęciu z ciasta był suchy.
Po upieczeniu zostawić przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia, następnie wyjąć i całkowicie ostudzić, potem umieścić na całą noc do lodówki.

składniki na krem:
- 200 g śmietany kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- cukier trzcinowy do oprószenia
- ciasteczka speculoos do dekoracji

Śmietanę ubić na sztywno, w połowie dodając cukier puder. Następnie partiami dodawać mascarpone i miksować do uzyskania gładkiej masy.
Zimne serniczki dekorować kremem, obsypać cukrem trzcinowym u udekorować ciasteczkami.
Smacznego!

* mój ajerkoniak był bardzo gęsty, ponieważ był domowy. Sklepowe ajerkoniaki są rzadkie, więc nie przesadzałabym z ilością, aby nie rozrzedził za bardzo masy, dodałabym go mniej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation