Kuchnia

kuchnia świata

ZUPA Z KUKURYDZY Z KLUSKAMI

Potrzebujesz na zupę

2 puszki kukurydzy konserwowe
1,5 l wywaru z warzyw lub z kostki rosołowej
0,5 cebuli- jeśli korzystasz z kostki
2 ząbki czosnku
łyżka śmietany do zabielenie- opcjonalnie
Na kluseczki

2 jajka
ok 1 szklanki mąki
przyprawy
suszony pomidor- opcjonalnie
Cebulę opiecz nad palnikiem gazowym (jeśli korzystasz z kostki rosołowej) . Do wywaru dodaj kukurydzę (razem z wodą) oraz cebulę i rozgnieciony czosnek. Gotuj około godziny. Następnie potraktuj gęste składniki melakserem- 2 łyżki kukurydzy zostaw w całości- niech pływa w zupie Dopraw do smaku

Jajka roztrzep, dodaj do nich posiekanego suszonego pomidora, przyprawy i zagęść mąką- ciasto musi być na tyle gęste aby swobodnie dało się “pokroić” łyżką. Z dużej łyżki ściągaj małą po kawałku ciasta i wrzucaj do wrzącej osolonej wody. Kluseczki gotuj około 10 min- uważaj żeby po wrzuceniu do garnka nie przykleiły się do jego dna- jesli tak się zadzieje poruszaj je łyżką aż się odkleją
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation