Kuchnia

Przepisy

Farszynki mazurskie


poniedziałek, 27 października 2014
Farszynki mazurskie



90 dag ugotowanych ziemniaków
25 dag mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól

Farsz:

15 dag mięsa gotowanego wieprzowego
1 szklanka bulionu (w przypadku, kiedy farsz będzie zbyt suchy)
2 jajka ugotowane na twardo
8 dag cebuli
1 łyżka masła
olej do smażenia
pieprz
sól





Bardzo się zdziwiłam, kiedy ja... taka miłośniczka klusek, wszystkich rzeczy klusko-podobnych, dopiero teraz, po raz pierwszy usłyszałam o farszynkach mazurskich :) Musiałam koniecznie wypróbować ten przepis. Okazało się, że farszynki to potrawa pochodząca z okolic Warmii i Mazur. Są bardzo sycące. W smaku przypominają mi trochę kartacze, często też zwane cepelinami.

Ziemniaki zmielić w maszynce. Dodać jajka, sól i mąkę. Wyrobić ciasto.
Teraz należy zająć się farszem. Cebulę obrać. Pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle, na złoty kolor. Ostudzić. Mięso zmielić w maszynce razem z podsmażoną cebulką, pieprzem i ugotowanymi jajkami. Całość wymieszać na jednolitą masę. Jeżeli farsz będzie zbyt suchy można dodać do niego trochę bulionu.
Z ciasta odrywać po kawałku ciasta (u mnie to było 130 g) i formować placuszki, o grubości około 7 mm. Na środek każdego placka nakładać farsz, a następnie zawijać go i formować a'la krokiety. Smażyć na oleju na jasnozłoty kolor z każdej strony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation