Składniki na biszkopt
10 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
4-5 łyżeczek przyprawy do pierników
Składniki na masę śliwkową
500 g suszonych śliwek
500 ml wody
3 łyżki cukru
5 łyżek nalewki śliwkowej ( brandy, koniak)- można ominąć
1/2 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki żelatyny *
Składniki na krem waniliowy
900 ml śmietany 30%
200 g serka kremowego (cream cheese -tu znajdziecie o jaki serek chodzi
http://cookinggoodlooking.blog.pl/category/goodlooking/reviews/
)
5 łyżek cukru pudru (można więcej-kwestia gustu)
2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każdy)
5 łyżeczek żelatyny
Poncz
5 łyżek nalewki śliwkowej ( brandy, koniaku lub więcej soku z cytryny)
200 ml przegotowanej wody
sok z 1/4 cytryny
Przygotowanie
1. Namoczyć śliwki w 500 ml wody- na kilka godzin, a najlepiej na noc. Gdy śliwki wchłoną większość wody dodać cukier i cynamon i postawić na małym ogniu. Podgrzewać przez około 20-30 minut, aż zaczną się rozpadać. Zestawić z ognia, lekko ostudzić i zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody, dodać do śliwek i starannie wymieszać. Odstawić do zupełnego wystudzenia i następnie wstawić do lodówki.
2.Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier. Mąki wymieszać i przesiać przez sitko. Żółtka wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i octem, aż powstanie puszysta masa. Wlać masę żółtkową do białek, delikatnie wymieszać , wsypując partiami mąkę. Należy mieszać wolno, aby piana nie opadła. Blachę posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopt piec przez 40-45 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy wykałaczka wbita w biszkopt wychodzi sucha. Jeśli tak, biszkopt jest gotowy. Wystudzić.
3. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i cukier waniliowy. Serek wymieszać z 2-3 łyżkami ubitej śmietany i następnie dodać do pozostałej masy mieszając za pomocą miksera. Żelatynę rozpuścić w około 60 ml wody, ostudzić lekko. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki kremu, wymieszać. Jeśli żelatyna zacznie tężeć w kontakcie ze śmietaną wstawić na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej lub naczynia z ciepłą wodą. Tak zahartowaną żelatynę wymieszać z resztą bitej śmietany. ** Masę wstawić do lodówki.
4. Blaty przekroić na 2 części. Pierwszy blat nasączyć ponczem, posmarować lekko tężejącą masą śliwkową i połową masy śmietanowej. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i posmarować pozostałym kremem śmietanowym. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin lub całą noc. ***
*my dałyśmy 3 i było nieco trudno kroić
** takie postępowanie uchroni nas przed powstaniem tzw przez nas „frędzli” w masie powstałych z żelatyny ;)
*** ciasto wydaje się być pracochłonne- ale tak naprawdę na najlepsze rzeczy warto poczekać