Kuchnia

kuchnia

GRECKA MUSAKA

Główne składniki

2 bakłażany
2 cukinie
oliwa z oliwek
2 cebule
mięso wieprzowo-wołowe (1 kilogram)
przecier pomidorowy
cynamon
ziele angielskie
sól
pieprz
czerwone wino

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od obrania bakłażanów oraz cukinii. Następnie kroimy je wzdłuż, w plastry o grubości około 1 centymetra.

2. Kroimy w piórka cebulę.

3. Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek smażymy plastry pokrojonego bakłażana oraz plastry pokrojonej cukinii. W trakcie smażenia rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, żeby był gotowy, kiedy już skończymy.

4. Ściągamy z patelni cukinię i bakłażana, a nakładamy na nią cebulę oraz mięso. Wszystko smażymy aż do momentu, kiedy cebula będzie przyrumieniona, a mięso gotowe. Na patelnię dodajemy jeszcze przecier pomidorowy oraz czerwone wino, jak również wszystkie przyprawy.

5. Układamy w naczyniu żaroodpornym plastry bakłażana, następnie plastry cukinii, potem mięso i sos pomidorowy. Całość przykrywamy zaś sosem beszamelowym (można kupić gotowy w sklepie, bądź przygotować go samemu) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation