Kuchnia

OBIADOWO

Alu kofta (kulki warzywne w sosie pomidorowym)

Składniki:

Na kofty:
5 ziemniaków
1/2 kalafiora
100 g mąki z ciecierzycy (można kupić w ośrodku krysznaitów) lub pszennej
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
sól, pieprz
garam masala (mieszanka kolendry, czarnego pieprzu, kminku, goździków, cynamonu i kardamonu)
olej do smażenia

Na sos:
1 kg posiekanych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
łyżka ghee
łyżeczka tartego świeżego imbiru
łyżeczka kurkumy
łyżeczka mielonego kuminu
sól, pieprz, chilli
mały jogurt

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy kofty. Ziemniaki i kalafiora podgotowujemy na półtwardo. Zcieramy warzywa na tarce z dużymi oczkami, mieszamy z resztą składników, wyrabiamy 2 minuty, formujemy kulki.
2. Przygotowujemy sos. Do gorącego ghee dodajemy imbir i chilli. Jak zapachnie, dodajemy resztę przypraw, chwilę smażymy, mieszając. Dodajemy pomidory, dusimy na małym ogniu pod przykryciem, czasami mieszamy, aż powstanie gęsty sos. Sos przecieramy przez sito. Dodajemy jogurt i podajemy na ciepło. Z takim sosem można też podać usmażone kostki sera panir – u mnie grillowany manouri.
3. Smażymy kulki na gorącym oleju, podajemy z ciepłym sosem.

Przepis Agnieszki Kręglickiej.

Smacznego!

addio pomidory: na grilla
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation