Wnętrza

Home Sweet Home

Świąteczny ”Trójsmak”

Składniki na dużą kwadratową formę o boku 26-27 cm LUB na największą tortownicę o śr. 30cm:

na ciasto kruche: 75 g zimnego masła + 3/4 szklanki mąki pszennej+ pół łyżeczki proszku do pieczenia+ 1 żółtko +1/4 szklanki cukru pudru+ szczypta soli

na masę makową:

2 czubate szklanki mielonego maku (250g)+ 1 szklanka mleka + szczypta soli

2 żółtka+ 2 łyżki cukru pudru+ 2 łyżki konfitury z pomarańczy

(można zastąpić miodem lub cukrem pudrem)

75 g posiekanych migdałów lub orzechów włoskich

75 g posiekanych w kostkę suszonych moreli lub rodzynek (można je wcześniej namoczyć w alkoholu lub wodzie)

2 łyżki rumu/amaretto lub odrobina ekstraktu migdałowego

50 g roztopionego lekko palonego masła*

2 białka+ szczypta soli

na masę serową:

pół szklanki cukru pudru+ 75g miękkiego masła+ 3 żółtka + czubata łyżka konfitury z pomarańczy

600 g twarogu sernikowego z wiaderka + 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

2 białka+ szczypta soli

na bezę: 4 białka+ szczypta soli+ 3/4 szklanki białego cukru + dwie łyżki płatków migdałowych

Najlepiej zacząć od ugotowania maku. Do mleka dodać szczyptę soli i zagotować w rondelku , następnie wsypać do niego mielony mak. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 13-15 minut od czasu do czasu mieszając. Mleko powinno całkowicie odparować. Wystudzić.

Gdy mak stygnie przygotować ciasto kruche. Wszystkie składniki na kruchy rozcierać między palcami (lub w malakserze) do momentu kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Przesypać do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, ubić je dłońmi w blaszce i podpiec w temperaturze 180 stopni C przez 12-15 minut.

Przygotować masę makową… Dwa żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem i konfiturą z pomarańczy (miodem) na puszystą masę. Dodać wystudzony mak, posiekane orzechy lub migdały oraz posiekane w kostkę suszone morele(ewntualnie rodzynki). Następnie dodać alkohol (rum/amaretto lub ekstrakt z migdałów) oraz roztopione lekko palone masło, zmiksować. Na koniec ubić pianę z dwóch białek z dodatkiem szczypty soli- pianę ubijamy gdy masa serowa jest już gotowa i bardzo delikatnie mieszamy ją z masą makową.

Przygotować masę serową. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem, konfiturą z pomarańczy i żółtkami. Dodawać partiami mielony twaróg, a następnie łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksować. Na koniec dodać ubite ze szczyptą soli białka. Ja ubijam razem cztery białka, połowę dodaję do czekającej już masy makowej, a drugą połowę do masy serowej- robię to na oko. Oczywiście możecie ubić najpierw dwa białka i dodać je do sernika, następnie ubić kolejne dwa i dodać je do makowca.

Na podpieczony kruchy spód wyłożyć masę makową i wyrównać. Następnie wylać masę serową, wierzch przykryć szczelnie folią aluminiową i umieścić formę w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C. Po 50 minutach pieczenia ciasta ubić bezę. Cztery białka (idealnie oddzielone od żółtek) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. (Nie ubijać dłużej niż to konieczne, żeby nie przebić białek). Od tego momentu wsypywać cienką stróżką cukier i cały czas ubijać- należy to robić do momentu, gdy piana będzie naprawdę gęsta. Wyłożyć ją na sernik (powinien być w dotyku ścięty), zrobić delikatne fale, z wierzchu rozsypać płatki migdałów i podpiekać jeszcze 10-12 minut w 160 stopniach C. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić, po 10 minutach wyjąć ciasto i wystudzić. Najlepiej smakuje na następny dzień –schłodzone.

*należy roztopić masło w rondelku i pozwolić by się delikatnie przypaliło, wystudzić
**łążcznie potrzebna jest kostka masła (200g) i 8 białek i 7 żółtek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation