Kuchnia

gotowanie

Chaczapuri z farszem ziemniaczano-twarogowym

Ciasto:

500 g mąki pszennej
350 ml mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju rzepakowego

Farsz:

400 g ziemniaków
250 g tłustego twarogu
1 duża cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

2 łyżki masła do polania placków

Chaczapuri z farszem ziemniaczano-twarogowym 4

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w wodzie z jedną łyżeczką soli. Odstaw do przestudzenia.

Mleko lekko podgrzej i rozpuść w nim drożdże, sól i cukier. Dodaj mąkę i jedną łyżkę oleju i wyrób ciasto. Najwygodniej jest wyrabiać przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania.

Ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno ono podwoić swoją objętość.

W czasie kiedy ciasto wyrasta, przygotuj farsz. Ziemniaki obierz ze skórki i ugnieć przy pomocy ugniatarki do ziemniaków. Wymieszaj z twarogiem.

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego pokrojoną cebulę. Lekko podsmaż, co jakiś czas mieszając.

Chaczapuri z farszem ziemniaczano-twarogowym

Cebulę dodaj do masy ziemniaczano-twarogowej. Wymieszaj z solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części. Każdą rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, na placek o średnicy ok. 27 cm.

Na środku każdego placka ułóż 1/4 części masy ziemniaczano-twarogowej. Brzegi placka zawiń do góry. Placek odwróć zawinięciem do dołu i lekko rozwałkuj. Po rozwałkowaniu powinien mieć grubość ok. 1 cm i średnicę ok. 22 cm.

Placki piecz z dwóch stron na suchej patelni.
Gotowe placki posmaruj rozpuszczonym masłem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation