Kuchnia

coffe & cake

Tort kajmakowo- orzechowy

Składniki/blat orzechowy:

225 g mąki pszennej
225 cukru
1 szklanka posiekanych orzechów
7 jaj
7 łyżek oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek mleka (tylko w przypadku gdy ciasto będzie za gęste)
Przygotowanie:

Białka ubić, dodawać po łyżce cukru i 1 żółtku aż do wyczerpania składników.

Wlać olej.

Do ubitej masy dodać mąkę z posiekanymi orzechami, oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.

W miarę potrzeb dodać mleko.

Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w 160 stopniach.

Składniki/blat kakaowy:

150 ml mleka
1 łyżka masła
3 jajka
200 g cukru
175 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek.

Mąki i sodę przesiać.

Z żółtek i cukru zrobić kogiel mogiel.

Białka ubić na szywno a potem połączyć z przygotowaną masą z żółtek.

Do masy jajecznej dodawać po 1 łyżce mąki, kakao, mleka, delikatnie mieszając aż do połączenia wszystkich składników i spulchnienia całości.

Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 30 minut aż do suchego patyczka.

Składniki/masa kajmakowa:

500 g serka mascarpone
1 śmietana kremówka (użyłam takiej 300 coś ml) 30-36%
400 g masy kajmakowej (1 puszka)
2 fixy do śmietany
Przygotowanie:

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, następnie dodać fixy, a następnie serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Na koniec dodawać po łyżce kajmaku i również dokładnie wymieszać.

Składniki/masa wierzchnia:

200 g masy kajmakowej (1/2 puszki)
1 śmietana kremówka 30-30%
posiekane orzechy włoskie (nie ważyłam ile ich dałam na wierzch, zazwyczaj to wychodzi w praniu)
Przygotowanie:

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce kajmaku i dokładnie mieszać.

Wykończenie:

Blat orzechowy przeciąć na 2 części.

Krem kajmakowy podzielić na 2 części.

1 blat ułożyć na spodzie, i dokładnie rozsmarować na nim 1 część kremu. Na krem ułożyć blat kakaowy a na nim rozsmarować 2 część kremu i przyłożyć go 2 częścią blatu orzechowego. Ciasto wstawić na minimum pół godziny do lodówki.

Po upłynięciu tego czasu, na wierzch wyłożyć krem ze śmietanki i kajmaku, dokładnie wysmarować górę i równomiernie z nią boki tortu. Następnie wierzch i boki obsypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przez całą noc.

*Blaty tortowe polecam napączować (szklanka wody, 6 torebek mocnej herbaty Lipton, 2 łyżki rumu i 1 kieliszek spirytusu)

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation