Kuchnia

DANIA MIĘSNE

Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym

SKŁADNIKI 4 PORCJE
ok. 800 g polędwiczki wieprzowej
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1/2 cebuli
1 marchewka
kawałek pora
500 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki słodkiej śmietanki z kartonika 12% lub 30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 łyżki posiekanego koperku

PRZYGOTOWANIE
Odciąć białą błonę po zewnętrznej stronie polędwiczki, następnie pokroić ją na ok. 2 cm plastry. Każdy troszkę rozbić na ok. 1 cm plasterki. Doprawić solą, pieprzem i natrzeć startym czosnkiem.
Rozgrzać garnek z grubym dnem, dodać masło i oliwę. Włożyć plastry mięsa i podsmażyć z dwóch stron na większym ogniu przez ok. 3 min z każdej strony.
Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, obraną i startą marchewkę oraz pokrojonego w kosteczkę pora. Wymieszać i smażyć przez ok. 3 minuty delikatnie mieszając od czasu do czasu.
Wlać gorący bulion, dodać sos sojowy i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 40 minut do miękkości mięsa. W międzyczasie przewrócić mięso na drugą stronę. Na koniec dodać posiekany koperek.
Wymieszać śmietankę z mąką ziemniaczaną oraz kilkoma łyżkami wywaru z mięsa. Przelać do garnka z mięsem, wymieszać i delikatnie podgrzać.
PROPOZYCJA PODANIA
ziemniaki / koperek / sałata z rzodkiewką, szczypiorkiem i gęstą śmietaną
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation