Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Proste wypieki - styl.pl
Składniki
110 g masła
2 szklanki mąki pszennej
Szklanka cukru
Łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
3 dojrzałe banany
3 jaja
1/3 szklanki maślanki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka półsłodkich chipsów czekoladowych

1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Foremkę o wymiarach 12x22 cm nasmaruj masłem i posyp mąką.
2. W dużej misce zmieszaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, kardamon i cynamon. W drugiej misce zmieszaj na gładka masę: masło, banany, jajka, maślankę i ekstrakt waniliowy. Zrób zagłębienie w suchych składnikach i wlej mokre. Wymieszaj, ale nie do końca, mogą pozostać grudki mąki. Dodaj chipsy czekoladowe i mieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, ale nie za długo. Przełóż do formy.
3. Piecz ok 1 godzinę 10 minut, testuj drewnianym patyczkiem – po nakłuciu powinien być suchy. Pozostaw w formie 10 minut i przełóż bochenek na kratkę. Chlebek może być przechowywany do 3 dni zawinięty w folię.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation