Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Wegetariańskie gołąbki z kaszy gryczanej - przepis | Olga Smile.com
Gołąbki
* 2 średnie kapusty włoskie
* 400 g kaszy gryczanej
* 400 g suszonej czerwonej fasoli ja miałam Kidney
* 1 kg cebuli białej, żółtej lub czerwonej
* kilka garści grzybów suszonych im więcej tym lepiej u mnie organoleptycznie był to zapełniony po brzegi słoik grzybów suszonych o pojemności 0,8 litra
* 500 g pieczarek
* 1 szklanka płatków jaglanych ale może być też sama kasza
* sól
* czarny pieprz

Sos grzybowy
* 2 litry wywaru warzywnego
* 3 garście grzybów suszonych
* 3 listki laurowe i kilka ziel angielskich
* 1 opakowanie śmietany około 200 ml może być krowia, owsiana, ryżowa lub sojowa – ja dałam owsianą
* sól i pieprz do smaku
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE PRZEPISU NA WEGETARIAŃSKIE GOŁĄBKI Z KASZY GRYCZANEJ

1. Fasole zalewam wodą i odstawiam na noc do napęcznienie.
2. Grzyby wkładam do garnka, zalewam wrząca woda i zostawiam na noc do napęcznienia.
3. Z kapusty wycinam twardy głąb i nacinam liście u podstawy. Zanurzam główkę na kilka minut w garnku z gotującą się wodą. Wyjmuję na talerz i zdejmuję miękkie wierzchnie liście. Wkładam kapustę ponownie do wody i tak postępuję do czasu, aż będę miała odpowiednią ilość liści.
4. Fasolę gotuję do miękkości, wodę odlewam a fasolę mielę lub miksuję w melakserze, zależy mi na jaj rozdrobnieniu.
5. Grzyby gotuję, wyławiam z wywaru, który zostawiam. Kapelusze rozdrabniam według upodobania.
6. Na maśle lub oleju smażę na złoto drobno poszatkowane cebule oraz pieczarki.
7. Na 1 miarkę kaszy borę 2 miarki wywaru, jeśli zabraknie dolewam wodę. Kaszę solę, dodaję odrobione oliwy i gotuję aż się wypraży.
8. W misce mieszam kaszę gryczaną, fasolę, grzyby z cebulą, płatkami kaszy jaglanej doprawiam do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiam do czasu, aż będzie kleista.
9. Na liście nakładam niedużą ilość farszu i zwijam gołąbki. Na dnie garnka umieszczam dwa liście kapusty, a na nich ciasno układam gołąbki. Zalewam wodą, tak mniej więcej do ½ wysokości garnka. Garnek przykrywam pokrywką i wstawiam na bardzo mały gaz. Duszę minimum 2 godziny. Po ugotowaniu wyjmuję i podaję na ciepło. Ja polatałam gołąbki sosem grzybowym, co dodatkowo wzmocniło ich smak.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation