DIY - zrób to sam

DIY

Seromakowiec z polewą malinową | Kwestia Smaku
SPÓD
ok. 100 g ciastek kruchych kakaowych
1 łyżka masła
1 łyżka kakao
CZĘŚĆ MAKOWA
450 g gotowej masy makowej z bakaliami
250 g zmielonego twarogu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
2 jajka
100 g ciemnej deserowej lub gorzkiej czekolady
CZĘŚĆ SEROWA
500 g zmielonego twarogu
250 g mascarpone
1/3 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
1 cukier wanilinowy
1 jajko + 1 żółtko
POLEWA
ok. 150 g dżemu malinowego, najlepiej bez pestek
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
SPÓD
Ciasteczka dokładnie rozgnieść i wymieszać z roztopionym masłem i kakao. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Ciasteczka wyłożyć na spód i uklepać, włożyć do lodówki do czasu pieczenia.
CZĘŚĆ MAKOWA
Wymieszać lub zmiksować masę makową z twarogiem, mąką ziemniaczaną, kakao, następnie wymieszać z jajkiem. Dodać drobno posiekaną czekoladę i znów wymieszać. Wyłożyć na ciasteczkowy spód i piec przez 25 minut, do ścięcia się masy.
CZĘŚĆ SEROWA
Wymieszać lub zmiksować twaróg z mascarpone, cukrem, budyniem (proszkiem) i wanilią. Dodać jajko, żółtko i znów wymieszać. Wyłożyć na masę makową i piec przez ok. 25 minut do ścięcia się masy.
POLEWA
Dżem wyłożyć do garnka i co chwilę mieszając zagotować. Przecedzić pestki jeśli były w dżemie. Gorącą polewę wylać na ostudzony sernik. O
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation