Kuchnia

przepisy

Zapiekany omlet z ziemniakami, szpinakiem i serem feta

Składniki
4 porcje, po 260 kcal

4 małe ziemniaki, ugotowane
5 jajek
4 łyżki śmietanki kremówki 30%
100 g sera feta, koziego lub brie
2 łyżki posiekanego szczypiorku
garść szpinaku
1 łyżka masła
opcjonalnie: szczypta ostrej papryki w proszku
Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki pokroić na kawałki i - jeśli chcemy - podsmażyć je na tłuszczu. Zrumienione ziemniaki włożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej (lub niskiej formy do zapiekania lub patelni żaroodpornej) o średnicy około 20 cm. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Do miski wbić jajka, roztrzepać je widelcem, dodać śmietankę, pokrojony na małe i cienkie plasterki ser, szczypiorek, doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem oraz opcjonalnie ostrą papryką i wymieszać. Dodać opłukany i osuszony szpinak i wszystko wymieszać.
Masę jajeczną wylać na ziemniaki, rozłożyć składniki równą warstwą, lekko wciskając szpinak w masę jajeczną aby za bardzo nie wystawał ponad poziom zapiekanki. Na wierzchu rozłożyć małe wiórki z masła i wstawić do piekarnika.
Piec przez około 17 - 20 minut lub krócej, do czasu aż masa będzie ścięta (zależy to od wielkości formy i tego jak masa się w niej rozłoży).

Propozycja podania: posiekany koperek oraz kefir lub zsiadłe mleko
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation