Kuchnia

Na ostro!

Pyzy z mięsem w sosie myśliwskim
Główne składniki

1,5kg ziemniaków
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 mała cebula
1 marchewka
500g mielonego indyka
3 łyżki oleju roślinnego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
Sól
Świeżo zmielony pieprz
Na sos:
Garść suszonych grzybów
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka wywaru warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy
Sól
Świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka mąki

Danie gotowe w: 30 min
Liczba porcji: 4

Przygotowanie
Zagotować wodę z solą i wrzucić do niej ziemniaki. Po upływie 25 minut odcedzić, obrać i zagnieść na puree. Następnie wymieszać z mąkami i solą. Zagnieć masę na jednolite ciasto i odstaw do lodówki na czas przygotowywanie farszu.

Obrać cebulę i posiekać drobno. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić cebulę z odrobiną soli i pieprzu. Obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cebuli i dusić chwilę. Następnie dodać indyka, zamieszać i smażyć 3 minuty.

Doprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Wyjąć ciasto z lodówki i uformować z niego wałek na blacie oprószonym mąką. Podzielić wałek na mniejsze części i z każdej formować niewielkie placki. Napełnić każdy z placków farszem mięsnym i zamknąć go szczelnie w środku pulpetów.

Grzyby namoczyć w wodzie, a następnie w tej samej wodzie ugotować. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w kostkę. (nie wylewać wody z gotowania). Obrać cebulę, czosnek i posiekać drobno. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać grzyby. Po kilku minutach dodać wodę z gotowania grzybów, wywar i gotować 5 minut na średnim ogniu.

Następnie dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, sól i pieprz. Powstały sos zblenderować. Zagotować wodę z solą i wrzucić do niej pyzy. Gotować 5 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię i wyławiać przy pomocy łyżki cedzakowej. Wymieszać łyżkę mąki w odrobinie wody i dodać do sosu. Zamieszać i dusić 2-3 minuty aż sos zgęstnieje. Polać powstałym sosem pyzy i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation