Kuchnia

Przepisy

Ciasto:
250 g fasoli czerwonej konserwowej ( waga po odsączeniu z zalewy)
75 g mąki pszennej
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
25 g kakao
90 g jogurtu naturalnego 0%
50 g dżemu malinowego
20-30 g ksylitolu
3 jajka
Ok. 80 ml wody
Masa czekoladowa:
200 g suszonych daktyli
25 g kakao
100 ml mleka 2%
1 łyżka żelatyny
100 g truskawek
Masa serowa:
50 ml mleka 2%
180 g jogurtu naturalnego 0%
250 g ricotty
Aromat migdałowy
10 g ksylitolu
1,5 łyżki żelatyny
300 g truskawek
Polewa:
200 ml mleka 2%
20 g kakao
40 g ksylitolu
2 łyżeczki żelatyny
Tortownica 20 cm
Ciasto:
Fasolę opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć na sito i odłożyć na około 30 minut. Do miski przesiać oba rodzaje mąk, dodać proszek oraz sodę. Wsypać kakao oraz ksylitom. Sypkie składniki wymieszać i odłożyć na bok. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do blendera razem z odsączoną fasolą, jogurtem naturalnym oraz dżemem. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę. Przełożyć do miski i w dwóch partiach dodać sypkie i całość wymieszać mikserem do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ciasta dodać 1/3 piany ( dla rozluźnienia masy) i delikatnie ją wymieszać. Następnie dodać resztę piany i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę, wyrównać. Piec w 180 st około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie rozkroić na 3 części.
Masa czekoladowa:
Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na co najmniej 8 godzin lub na całą noc. Następnie odcedzić je, lekko odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do blendera. Dodać kakao, mleko i zmiksować na bardzo gładki krem. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Rozpuścić ją w mikrofali. Dodać ją do kremu i po raz ostatni zmiksować do połączenia składników.
Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta. Zapiąć obręcz tortownicy. Krem czekoladowy przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyłożyć na ciasto ( można masę również rozsmarować na cieście, ale wyciśnięta ładniej wygląda). Z umytych truskawek odkroić szypułki, owoce pokroić na plastry i ułożyć na kremie. Położyć drugi krążek ciasta i wstawić do lodówki na 20 minut.
Masa serowa:
W między czasie przygotować masę serową. Do miski przełożyć mleko, jogurt i ser. Dokładnie utrzeć, aby nie było grudek. Dodać cukier brzozowy, aromat i wymieszać do rozpuszczenia cukru. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Rozpuścić ją w mikrofali. Dodać ją do kremu i po raz ostatni wymieszać do połączenia składników. Część truskawek ( tych dużych) pokroić w ładne plastry, wyłożyć na stojąco wokół tortu.Krem serowy przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyłożyć na ciasto ( można masę również rozsmarować na cieście, ale wyciśnięta ładniej wygląda). Resztę truskawek pokroić na plastry, ułożyć na kremie. Położyć ostatni kawałek ciasta, lekko docisnąć i wstawić do lodówki na całą noc.

Polewa:
Kolejnego dnia przygotować polewę. Mleko podzielić na pól. Do jednej połowy dodać żelatynę i zostawić do napęcznienia. Ksylitom połączyć z kakao w rondelku. Wlać mleko i zagotować. Gdy to nastąpi dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Gdy polewa przestanie być płynną a zacznie robić się „galaretowata” polać po serniku, lekko ją rozprowadzając na boki. Udekorować kilkoma truskawkami, wstawić na około godzinę do lodówki. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation