Kuchnia

SAŁATKI

Sałatka hawajska z szynką

Składniki:

340 g ananasa w plastrach (puszka bez zalewy)
285 g kukurydzy (puszka bez zalewy)
320 g selera sałatkowego (wiórki, słoik)
200 g sera żółtego (u mnie Cheddar)
300 g szynki wędzonej
3 jajka (ugotowane na twardo)
8 łyżek majonezu + 2 dodatkowo (wersja warstwowa)
6 łyżek jogurtu greckiego
pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Szynkę i jajka pokroić w drobną kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Plastry ananasa drobno pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki sałatki połączyć i wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Aby uzyskać formę warstwową sałatki, należy wymieszać 8 łyżek majonezu z jogurtem i układać w naczyniu kolejno:
1/3 część szynki, 1/4 część wymieszanego sosu z majonezu i jogurtu, 1/3 część sera, kukurydza, druga część sosu, jajka, druga część szynki, seler, trzecia część sosu, druga część sera, trzecia część szynki, ananas, czwarta część sosu, trzecia część sera, 2 łyżki majonezu + pieprz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation