Kuchnia
Ciastka, mufiny
EVERYDAY FLAVOURS: RUGELACH Z MASŁEM DYNIOWYM I ORZECHAMI.
poniedziałek, 20 listopada 2017
RUGELACH Z MASŁEM DYNIOWYM I ORZECHAMI.
Powoli, ale bardzo powoli zaczynam myśleć o świętach, ale zanim rozkręcę się na dobre mam dla Was jeszcze kilka jesiennych przepisów. Zacznę może od tych prześlicznych, małych rogalików z nadzieniem dyniowo-orzechowym, które wkradły się na listę naszych ulubionych jesiennych słodyczy.
Przepiękna ceramika którą wykorzystałam na zdjęciach jest zrobiona przez zdolną MARTĘ.
RUGELACH Z MASŁEM DYNIOWYM I ORZECHAMI
korzystałam z przepisu ze strony HALF BAKED HARVEST
CIASTO
180 g zimnego masła
250 g śmietankowego serka
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
330 g mąki pszennej
szczypta soli
NADZIENIE
500 g PUREE Z DYNI
70 g brązowego cukru
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 szklanka posiekanych orzechów, użyłam laskowych
1 żółtko + trochę mleka
brązowy cukier do posypania
W misce miksera umieścić masło, serek, ekstrakt oraz cukier. Ubijać na wysokich obrotach aż masa stanie się puszysta. Do ciasta dodać mąkę oraz sól i mieszać do połączenia się składników. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut.
W międzyczasie przygotować masło dyniowe umieszczając w rondlu puree z dyni, brązowy cukier, syrop klonowy oraz przyprawy. Całość gotować około 10 minut (w zależności od gęstości puree) aż masło zgęstnieje, następnie schłodzić.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Ciasto podzielić na cztery części, każdą rozwałkować na kształt okręgu na którym rozsmarować 1/4 masła dyniowego oraz rozsypać równomiernie 1/4 część posiekanych orzechów. Każdy okrąg podzielić na 12 trójkątów, po czy trójkąty zwinąć w rogaliki. Uformowane rogaliki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko wymieszać z mlekiem, a następnie tak przygotowaną mieszaniną posmarować wszystkie rogaliki, po czym posypać je brązowym cukrem. Blachę z rogalami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, do zrumienienia się wierzchu ciastek.
SMACZNEGO!!!
MA==