Kuchnia
Coś na ząb
Włoska pizza z szynką, rukolą i parmezanem
Składniki:
Ciasto:
12g drożdży suszonych (instant)
3 szklanki mąki (450g)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1,5 szklanki ciepłej wody (300ml)
Sos:
średnia cebula
2 ząbki czosnku
250-300ml przecieru pomidorowego (passaty)
łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki suszonego oregano
łyżeczka suszonej bazylii
duża szczypta słodkiej i ostrej papryki
duża szczypta cukru
sól, pieprz
oliwa i łyżka masła
Dodatki:
kilka plastrów szynki parmenskiej
garść rukoli
kawałek parmezanu
Przygotowanie:
Ciasto:
Drożdże wsypać do kubka, zalać niewielką ilością ciepłej, ale nie gorącej wody, dodać cukier, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, aby zaczęły pracować i rosnąć.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę oraz pracujące drożdże. Wymieszać i zacząć wyrabiać do czasu aż ciasto będzie gładkie, jednolite, aksamitne. Do miski wlać nieco oliwy, ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość.
Sos pomidorowy:
Na patelni rozgrzać oliwę i roztopić masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę, wsypać cukier i smażyć do czasu aż cebula zmięknie. Dodać przecier i koncentrat pomidorowy, przyprawy - słodką i ostrą paprykę oraz zioła - oregano i bazylię. Wszystko dokladnie wymieszac i gotować na malym ogniu od czasu do czasu mieszajac, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem i/lub ziolami. Przełożyć do głębokiego naczynia i dokładnie zmiksować.
Pizza:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i wstawic do niego kamień do pieczenia pizzy, u mnie gliniany talerz do pieczenia pizzy. Stolnice oprószyć mąką. Wyjąć połowę ciasta, klepnąć je kilka razy otwartą dłonią, a następnie zacząć formować placek. Kamień lub talerz do pieczenia pizzy delikatnie wyjąć z piekarnika, postawić na drewnianej desce, wysypać niewielką ilością semoliny i ułożyć na niej ciasto. Placek posmarować sosem pomidorowym, położyć na nim szynkę parmeńską i piec przez kilkanaście minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. Pizzę wyjąć z piekarnika, położyć na niej rukolę i posypać startym parmezanem.
MA==