Sport i fitness

Just healthy!

Pieczone donuty - idealne dla wegan

Składniki:

- dwa dojrzałe banany
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 350 ml mleka roślinnego
- 2 łyżki syropu z agawy
- szczypta soli
- 350 g mąki pszennej
- 4 łyżki surowego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- laska wanilii
- 3 paski gorzkiej czekolady

Polewa:

- 90 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleczka kokosowego (gęstej części)

Posypka:

- pół garści posiekanej gorzkiej czekolady
- pół garści posiekanych orzechów
- pół garści wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Banany rozgnieć widelcem w misce. Dolej rozpuszczony olej kokosowy, mleko, ziarenka wanilii i wymieszaj. Przesiej mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie połącz składniki. Posiekaj czekoladę i dodaj do masy. Foremkę do pieczenia donutów uzupełnij masą do 3/4 objętości. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuści, dodaj mleczko kokosowe. Dokładnie połącz składniki. Polewa powinna mieć gęstą, ale lejącą konsystencję. Kiedy donuty ostygną, zamocz je w połowie w polewie i posyp posiekanymi orzechami, czekoladą albo wiórkami kokosowymi. Jedz od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation