Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Sycylijskie ciasto pomarańczowe
250 g lekko solonego masła - ja użyłam niesolonego i dodałam szczyptę soli
250 g białego, drobnego cukru
4 jajka
1 1/2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy - to skórka z jednej, średniej pomarańczy ale można dodać więcej
250 g pszennej mąki z dodatkiem 2 łyżeczek proszku do pieczenia - wystarczy nawet 1 1/2
85 ml soku z pomarańczy

125 g cukru-pudru i trochę soku z pomarańczy do zrobienia lukru

Utarłam masło z cukrem na puszystą masę. Dodałam po kolei jajka, potem skórkę z pomarańczy i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na koniec dodałam soku z pomarańczy i wszystko dokładnie wymieszałam.
Masę wylałam do okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm. Na dnie położyłam papier pergaminowy i całą formę wysmarowałam masłem.

Ciasto wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 50 - 60 minut.
Kiedy zacznie się za bardzo przypiekać, można przykryć je folią aluminiową.

Kiedy przestygnie można je polać lukrem z cukru i soku pomarańczowego. Można do lukru dodać też kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation