Kuchnia

kuchnia alutki

Koreczki ze śledzi moczonych w soku pomarańczowym


Śledzik pod pierzynką - sałatka z warstwami śledzia, cebuli, ogórków konserwowych, ziemniaków gotowanych w mundurkach, kolejnej warstwy majonezu i pieprzu, tartego, gotowanego buraka, zwieńczona majonezem, pieprzem i jajkami, udekorowana startym na grubych oczkach serem żółtym.
Składniki

Majonez Dekoracyjny Winiary - 6 łyżek
Filet śledziowy - 5 sztuk
Cebula - 1 sztuka
Ogórek konserwowy - 3 sztuki
Ziemniaki ugotowane w mundurkach - 3 sztuki
Burak czerwony ugotowany - 3 sztuki
Jajka ugotowane na twardo - 3 sztuki
Ser żółty do przyozdobienia - 10 dag
Pieprz

majonez
Sposób przygotowania

Filety śledziowe umyj, zalej zimną wodą i wymocz przez około 60 minut, odsącz i pokrój w kostkę.
Cebulę obierz. Cebulę, ogórki i ziemniaki pokrój w drobną kostkę.
Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Na dnie szklanego naczynia układaj kolejno: warstwę śledzi, dodaj warstwę majonezu (2 łyżki), oprósz pieprzem, następnie układaj cebulę, ogórki i ziemniaki, dodaj kolejną warstwę majonezu (2 łyżki), pieprz, następnie buraki, pozostały majonez, pieprz i jajka.
Na samym końcu możesz posypać całość, startym na dużych oczkach, serem żółtym.
Naczynie z sałatką przykryj i wstaw do lodówki. Podawaj na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation