Kuchnia

małe co nieco

Kurki serowo-tymiankowe pod ciastem francuskim Składniki
200 g świeżych kurek
1 łyżka masła
200 g serka topionego
100 ml słodkiej śmietanki
1 mały pęczek świeżego tymianku
100 g sera żółtego np. Aldamer MSM Mońki
100 g gotowego ciasta francuskiego
pieprz czarny i sól do smaku
Sposób przygotowania


Kurki oczyścić i poddusić na maśle na wolnym ogniu przez parę minut. Dodać serek topiony, słodką śmietankę i podgrzewając delikatnie zamieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Tak przygotowanym farszem wypełnić małe naczynia do zapiekania, do ¾ ich wysokości. Posypać utartym serem żółtym np. Aldamer. Na wierzch wyłożyć podwójnie złożone ciasto francuskie. Następnie zapiec w piekarniku w temperaturze 190 st. C, przez ok. 12 minut. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation