Kuchnia

Jedzenie

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: tymbaliki owocowe

Tymbaliki wytrawne zyskały światową sławę i zawsze cieszą się powodzeniem, dlaczego więc nie spróbować ich zrobić na słodko. Zwłaszcza, że upalna pogoda nie nastraja do pieczenia ciast. Taki deser będzie szybki, tani i ciekawie wyglądający. A jeśli Wasze dzieci rzadko jadają owoce to pod taką postacią łatwo będzie je przemycić.

Składniki na 4 sztuki;

1 opakowanie galaretki zielonej (użyłam limetkowej)
banan
garść borówek amerykańskich
garść czerwonej porzeczki
kilka malin
kiść drobnych zielonych winogron


Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i wystudzić. Owoce umyć, banana pokroić na plasterki. Wszystkie owoce umieścić w plastikowych lub silikonowych foremkach (użyłam kubeczków po jogurtach ale mogą być np. silikonowe foremki na muffinki). Zalać płynną galaretką i odstawić do lodówki do stężenia. Tymbaliki zrobione w foremkach silikonowych wyciąga się bez problemu. Te zrobione w plastikowych kubeczkach wystarczy na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation