Kuchnia

gotowanie

Bardzo smaczne a zarazem małokaloryczne ciasto. Ważne jest, żeby przy mieszanu ciasta na biszkopt, wykonywać jak najbardziej delikatne i wolne ruchy. Dzięki temu będzie on mięciutki i puszysty - idealnie pasujący do lekkiej pianki. Czyż nie brzmi smakowicie? Kto by się nie skusił na taki smakołyk? Zwłaszcza, że jest z najlepszymi owocami jagodowymi! :)



Składniki:

- 5 jajek
- 1/2 szklanki [65 g] mąki pszennej
- 1/2 szklanki [80 g] mąki ziemniaczanej
- niecała szklanka [170 g] cukru
- 1 łyżka [8 g] proszku do pieczenia
- szczypta soli

Dodatkowo:

- 2 opakowania [2 x 75 g] galaretki truskawkowej (z cukrem)
- 400 g owoców jagodowych - malin, jeżyn, jagód, porzeczek
- 400 g jogurtu naturalnego
- cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

1. Białka oddzielić od żółtek, ubić wraz z szczyptą soli na puszystą pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Pomału, jedno po drugim dodawać żółtka, ciągle ubijając.
2. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać. Bardzo delikatnie i pomału wmieszać do ciasta (ja to robię gumową szpatułką).
3. Standardową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać.
5. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić na kratce, wyjąc z formy dopiero gdy biszkopt oiągnie temperaturę pokojową.
W tym czasie:
6. Galaretki przygotować według zaleceń producenta (zmniejszyć tylko ilość wody do 3 szklanek, czyli 750 ml). Odstawić do ostygnięcia.
7. Jogrut naturalny miksować przez około minutę. Połączyć z tężejącą galaretką (można zmiksować). Na koniec dodać owoce i delikatnie wymieszać.
8. Biszkopt przekroić na dwie części. Na wpół sztywną masę wylać delikatnie na spód. Przykryć drugą częścią ciasta i odstawić do lodówki na conajmniej 2 godziny - do stężenia się masy.
9. Podawać przyprószone cukrem pudrem.



Smacznego. ♥


http://dlasmaku.com/index.php/przepisy/item/65-ciasto-biszkoptowe-z-pianka-jagodowa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation