Kuchnia

ciasta i desery

Faworki babci
Składniki:

mąka pszenna [3 szklanki]
żółtko z jajka [6 szt.]
śmietana kwaśna [7 łyżek]
ocet [1 łyżka]
sól [1 szczypta]
Przygotowanie:

Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać jajka, szczyptę soli i łyżkę octu. Wszystkie składniki wymieszać razem. Następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę.
Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. Wałkować partiami dosyć cienko (1 mm), starając się jak najmniej podsypywać mąką. Krajać radełkiem lub nożem na paski szerokości 3 cm, długości 15 cm. Każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni 5 - 6 cm i przewinąć.
Zrobić próbę temperatury tłuszczu (smalcu) wrzucając kawałeczek ciasta, jeżeli podpłynie i szybko zrumieni, można smażyć.
Ciasto omieść z mąki pędzelkiem, wkładać na tłuszcz, smażyć z dwóch stron na jasnozłoty kolor* przewracając widelcem.
Wyjąć, osączyć na bibule, przełożyć na talerz, oprószyć cukrem pudrem. Układać w piramidkę na półmisku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation