Moda damska

s

Sałatka makaronowa z brokułem, tuńczykiem, dynią i ...

Składniki:

100g makaronu farfalle (kokardki)

puszka tuńczyka w sosie własnym

opakowanie roszponki

mały brokuł

0,5 kg dyni np. hokkaido

suszone pomidory w oliwie

2 łyżki majonezu

250g gęstego jogurtu

sól

pieprz



Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku.

Roszponkę myjemy i osuszamy.

Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy al dente wrzucając na osolony wrzątek i licząc 5 min od ponownego wrzenia wody. Następnie odcedzamy i wrzucamy na minutę do lodowatej wody w celu zahartowania (brokuł nie straci koloru), odcedzamy dokładnie.

Dynię kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy ok 15 min w 180st aż zacznie robić się lekko miękka, ale nie będzie rozwalać się.

Jogurt mieszamy z majonezem i odsączonym tuńczykiem.

Na dużym półmisku rozkładamy roszponkę, na niej brokuła, makaron, kostki dyni.

W trakcie układania składników skrapiamy sałatkę sosem.

Na wierzchu rozrzucamy pokrojone w kawałki suszone pomidory.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation