Kuchnia

kuchnia-ryby

Filety z ryby w cebulowej panierce | Saganek


Składniki:

3 filety z ryby (u mnie tym razem z mintaja),
1 cebula,
1 jajko,
ok. 5-6 łyżek mąki kukurydzianej
sok z połowy cytryny,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Wykonanie:

Filety myję i osuszam. Posypuję solą i obficie skrapiam sokiem z cytryny. Przykrywam i odstawiam na godzinę do lodówki.
Cebulę obieram i ścieram na tarce na najdrobniejszych oczkach, tak żeby powstała papka. Mieszam z roztrzepanym jajkiem. Dodaję sól i pieprz.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz.
Rybę najpierw obtaczam w mące, następnie w jajku z cebulą i ponownie w mące. Warto przy tym pomagać sobie palcami i panierkę “przyklepać”.
Smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor (na średnim ogniu). Nadmiar tłuszczu odsączam na papierowych ręcznikach. Przed podaniem posypuję świeżo starta skórką z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation