Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Anita podaje do stołu!: BABKA WIŚNIOWO - CZEKOLADOWA +18
SKŁADNIKI:
- 250g mąki pszennej,
- 250g margaryny,
- 200g cukru,
- 1 cukier waniliowy(8g)
- 3 duże jajka,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 100g gorzkiej czekolady + 100g czekolady do polania babki(w sumie 200g/może być polewa czekoladowa),
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 1 galaretka wiśniowa,
- 200g wiśni w spirytusie + 100g do dekoracji(w sumie 300g).

WYKONANIE
Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję miękką margarynę i kontynuuję miksowanie. Wlewam jogurt naturalny następnie wsypuję mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ciasto dzielę na 2 części. Pierwszą łączę z wiśniami w spirytusie i wsypuję wiśniową galaretkę. Do drugiej wsypuję kakao i pokrojoną czekoladę. Do przygotowanej formy wykładam ciasto łyżką, raz część wiśniową raz część czekoladową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.40-50 minut(do suchego patyczka). Gotową babkę polewam czekoladą, dekoruję wiśniami w spirytusie. Dodatkowo posypałam stratą białą czekoladą(estetyka:))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation