Kuchnia

Zupy

Kremowa zupa z pieczonych buraczków i gruszki | Małe Kulinaria
Składniki:
5 czerwonych buraków (średniej wielkości)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 gruszka
200ml mleka kokosowego
1/3 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki zmłotkowanej kolendry
1,5 szklanki wody
1 łyżka oleju
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
1. Buraki dokładnie umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 1 godzinę lub do miękkości. Wyjąć, ostudzić, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Gruszkę pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne.
3. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać ziele angielskie i liść laurowy, a następnie dodać cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklania. Wyjąć ziele angielskie i liść
laurowy. Następnie dodać pokrojone buraki i gruszkę i dusić razem przez ok. 5-10 minut. Dolać wodę, mleko kokosowe i pozostałe przyprawy. Gotować ok. 10-15 minut. Zblendować na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej wody lub mleka kokosowego, aby rozrzedzić krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupę krem przelać do miseczek, można polać dodatkowym mlekiem kokosowym, oprószyc natką pietruszki lub ulubionymi pestkami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation