Kuchnia

łasuchowooo

Ciasto łaciateCIASTO ŁACIATE

SKŁADNIKI NA JASNE CIASTO:

5 białek, dużych1 szklanka cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka soku z cytryny1/4 szklanki olejuszczypta soli

SKŁADNIKI NA CIEMNE CIASTO:

5 żółtek, dużych1 jajko1/3 szklanki cukru3 łyżki mąki tortowej1 1/2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 szklanki oleju

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

400 ml mleka4 łyżki cukru1 x 40 g budyń śmietankowy, proszek150 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

400 ml śmietanki kremówki 30%3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny1/4 szklanki gorącej wody

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, olej oraz sok z cytryny. Następnie delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub łyżki drewnianej mąkę z białkami.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Żółtka z jajkiem i cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę. Powoli wlewamy olej na niskich obrotach miksera. Na koniec za pomocą np. szpatułki delikatnie łączymy z przesianymi składnikami. Naprzemiennie wykładamy ciasto tworząc kleksy. Na koniec za pomocą wykałaczki lekko przejeżdżamy po cieście tworząc fikuśne kształty. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na trzy części.
300 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Wlewamy cały czas mieszając do gorącego mleka i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę.
Jeden blat ciasta układamy w formie i wykładamy krem budyniowy. Następnie przykrywamy drugim blatem i smarujemy kremem śmietankowym, przykrywamy trzecim blatem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation