Kuchnia

kuchnia-ryby

Kotleciki rybne - przepis na kotlety rybne z sosem czosnkowym
Składniki na kotleciki rybne:

ok. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
ok. 200-300 g ryby (dowolny filet z ryby: smażony lub gotowany)
1 jajko
posiekana natka pietruszki
otarta skórka z cytryny
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, bułka tarta, mąka
1 papryczka chili (opcjonalnie)

Sos czosnkowy:

4-5 łyżek jogurtu naturalnego
posiekany koperek (ja użyłam mrożonego)
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, sok z cytryny

Mieszam wszystkie składniki sosu i wstawiam do lodówki na godzinę.

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskam przez praskę do ziemniaków (lub maszynkę do mielenia).



Usmażoną lub ugotowaną ostudzoną rybę rozdrabniam widelcem na mniejsze kawałki. Mieszam w misce: ziemniaki, rybę, natkę pietruszki, jajko, skórkę i sok z cytryny i doprawiam solą i pieprzem.


Dodaję pokrojone drobno chili ale to opcjonalne. Masę wyrabiam i formuję kotleciki które obtaczam w mące.

Wstawiam na godzinkę do lodówki. Przed smażeniem obtaczam w bułce tartej. Smażę z dwóch stron na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation