Kuchnia

Jedzonko

Tajski deserek z sosem wiśniowym :

Składniki:

200g ryżu jaśminowego,
2 szklanki wody,
1/3 szklanki cukru,
300ml mleczka kokosowego,
1/3 łyżeczki soli
SOS WIŚNIOWY:
300g wydrylowanych wiśni,
2-3 łyżki cukru,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,

Przygotowanie:

Ryż jaśminowy wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, ryż powinien wchłonąć całą wodą. Pod koniec gotowania należy go często mieszać.
Pod koniec gotowania ryżu do drugiego garnka wlewamy mleczko kokosowe, wsypujemy sól i cukier. Gotujemy je razem około 3 minut, mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Gorące mleczko wlewamy do ryżu, mieszamy. Garnek przykrywamy, owijamy w koc lub kołdrę i pozostawiamy na 30-40 minut, aby ryż całkowicie wchłonął mleczko.
W tym czasie przygotowujemy sos wiśniowy. Do garnuszka wsypujemy wiśnie, zasypujemy cukrem, gotujemy około 5-10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wody i wlewamy do wiśni. Szybko mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Zdejmujemy z ognia.
Gotowy ryż polewamy sosem wiśniowym, dekorujemy listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation