Biżuteria
biżuteria
Cebulę na szczypior pędzi się w okresie od późnej jesieni do zimy, gdy brakuje nam świeżych warzyw w naszej diecie. W praktyce jest to najczęściej okres od listopada do lutego. Pędzenie cebuli na szczypior trwa do 3 tygodni. Po ścięciu szczypioru cebule usuwamy, gdyż nie nadają się do ponownego pędzenia. Możemy wówczas posadzić nowe cebule do pędzenia na szczypior.
Jaką cebulę wybrać do pędzenia na szczypior?
Do pędzenia na szczypior nadaje się cebula zdrowa (bez żadnych plamek i uszkodzeń) i dobrze wyrośnięta (co nie znaczy, że musi być bardzo duża). Spośród cebul, które sami uprawialiśmy w gruncie, warto wybrać takie, które mają wagę 30 - 70g i najlepiej z bączastymi szyjkami, gdyż i tak nie nadają się do przechowywania. Niektóre osoby pędzą też na szczypior cebulę dymkę, która daje szczypiorek znacznie delikatniejszy.
Cebulę do pędzenia na szczypior sadzimy w niewysokich doniczkach, w taki sposób aby około 1/2 do 2/3 cebuli znalazło się pod ziemią. Musi ona być na tyle głęboko, aby trzymała się w ziemi nieruchomo. Jeżeli używamy podłużnej skrzyneczki, która dobrze zmieści się na parapecie, kolejne cebule sadzimy co 6 cm. Jeżeli nie mamy doniczki, możemy wykorzystać choćby prostokątny pojemnik z tworzywa sztucznego np. po lodach czy sałatce warzywnej.
Doniczki mogą być wypełnione zwykłą ziemią ogrodową. Dodatkowe nawożenie nie jest konieczne, a nawet niewskazane, gdyż cebula sama w sobie zawiera substancje odżywcze i energię potrzebną do wyrośnięcia szczypioru. Powinniśmy jedynie zapewnić dostęp światła, odpowiednią temperaturę oraz wilgotność ziemi. Pamiętajmy przy tym aby przy podlewaniu zwilżać tylko podłoże i nie lać wody bezpośrednio na cebulę.
Doniczki z cebulą pędzoną na szczypior najlepiej ustawić na okiennym parapecie, gdzie cebula będzie mieć dostatek światła dziennego. Cebula dobrze ukorzenia się w temperaturze nieco ponad 10°C, zaś gdy zacznie wyrastać szczypiorek, warto temperaturę podnieść do co najmniej 20°C. W takiej temperaturze szczypior wyrośnie najdorodniejszy ale w praktyce zazwyczaj w domu cebulę na szczypior pędzi się w takich warunkach, jakie akurat na parapecie okiennym panują.
Wyrośniętego szczypiorku, gotowego do ścięcia, możemy spodziewać się w okresie od kilku dni do 3 tygodni. Tempo pędzenia zależy od panujących warunków i stopnia pobudzenia sadzonej cebuli (jeżeli cebula już wcześniej puszczała listki, to pędzenie może zając jedynie 3-5 dni).
MA==