Fotografia

Fotografia

Szarlotka z kremem budyniowym - PrzyslijPrzepis.pl

1 1/2 kg słodkich jabłek (waga po obraniu)
50 g masła
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1/3 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

CIASTO KRUCHE:

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru drobnego
250 g masła
3 żółtka
2 jajka
2 łyżki śmietany
2 łyżki kakao

KREM BUDYNIOWY:

1 opakowanie galaretki cytrynowej
1/2 szklanki wody
1 1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego
200 g śmietanki kremówki 30%
Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka z kremem budyniowym

image-123y6gm1. Ciasto kruche. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimnym masłem, a następnie dodać jajka, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną z połówek rozdzielić na dwie formy o wymiarach 21 x 25 cm. Formy najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał po brzegach. Wstawić do lodówki.
image-0vl1yv92. Do drugiej części ciasta wsypać kakao i wgnieść, aż będzie miało jednolity kolor. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania jabłek.
image-19wd5093. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W garnku o szerokim dnie rozpuścić masło i wrzucić skrojone jabłka. Dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i przyprawy. Jeżeli jabłka nie są wystarczająco słodkie można dosypać cukru białego. Prażyć, aż jabłka zmiękną, a sok odparuje. Odstawić do wystudzenia.
image-09kdwhs4. Wyłożyć połowę jabłek na jedno z jasnych ciast, wyrównać i zetrzeć na tarce jarzynowej połowę ciemnego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C z funkcją góra - dół i piec przez około 40 min. Po upieczeniu wstawić do piekarnika drugą szarlotkę. Wystudzić i wyjąć z formy usuwając papier do pieczenia.
image-1fmywg05. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Jeżeli żelatyna w galaretce nie zdąży się rozpuścić, można ją delikatnie podgrzać.
Wlać mleko do garnka, odlewając niewielką część, w której rozprowadzamy proszek budyniowy. Mleko osłodzić cukrem i ugotować budyń. Ściągnąć z ognia i wlać rozpuszczoną galaretkę. Mieszać, aż się połączy na jednolitą masę. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu i wystudzić do temperatury pokojowej. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu. Gęsty krem wyłożyć na pierwszą szarlotkę i ostrożnie nasunąć drugie ciasto. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki do stężenia. Szarlotka z kremem budyniowym najlepsza jest na drugi dzień, kiedy skruszeje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation