Kuchnia

Z sercem ..

KRUCHE CIASTKA Z LEMON CURD
przepis ze strony SWEET PAUL MAGAZINE
około 30 sztuk

słoiczek Lemon Curd z TEGO przepisu (na dole)
115 g miękkiego masła
100 g cukru
1 żółtko
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarna z 1 laski wanilii
225 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1-2 łyżki zimnej wody

W misce utrzeć miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodać do niej pastę z wanilii oraz żółtko, całość wymieszać dokładnie po czym dodać do miski mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Z dodanych składników wyrobić ciasto dodając w razie konieczności kilka łyżek wody. Ciasto zagnieść w kule, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Schłodzone ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, cienko rozwałkowywać i wykrawać z niego serca. Serc z dziurką w środku należy wykroić kilka sztuk więcej ponieważ w trakcie montażu mogą się złamać. Wykrojone ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8-10 minut do czasu aż się zrumienią. Upieczone i wystudzone ciastka montować przekładając je cytrynową masą. Najlepsze są pierwszego dnia, następnego mogą nałapać wilgoci od kremu cytrynowego.
SMACZNEGO!!!


LEMON CURD
(przepis z MOJE WYPIEKI)

3 cytryny ( wyciśnięty sok oraz otarta skórka)
2 jajka
2 żółtka
180 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy

Do rondelka zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć z nich sok. Wbić jajka i żółtka, a następnie dorzucić mąkę i cukier. Włączyć palnik i mieszając gotować przez ok 2 min, aż zacznie gęstnieć. Dolać oliwę i dalej gotować dalej przez kolejne 2 min.
Ostygnięty krem przełożyć do słoiczka, można przechowywać w lodówce do tygodnia.
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation