Kuchnia

kuchenne

Karkówka duszona w kapuście kiszonej

1kg karkówki
1kg kapusty kiszonej
6 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
500ml bulionu
4 łyżki ketchupu pikantnego
2 cebule
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
ziemniaki wg potrzeb (wersja obiadowa)
1 marchewka

Marynata:
8 łyżek oleju
4 ząbki czosnku
1 łyżka miodu płynnego
2 łyżki musztardy chrzanowej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 /2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli

1. Karkówkę pokroić w plastry.
2. Do miski, w której będziemy marynować karkówkę wlać 8 łyżek oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, miód, musztardę, sól, pieprz i paprykę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem i obtoczyć w niej plastry mięsa. Przykryć i odstawić do lodówki na 3-4 godziny (można na całą noc).
3. Kapustę opłukać w zimnej wodzie, pokroić na drobniejsze kawałki. Mięso wyjąć z marynaty, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
4. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę kapusty, dodać 3 ziela, 2 listki i poukładać na kapuście podpieczoną karkówkę. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, obsmażyć na patelni na której smażyła się karkówka i przełożyć na karkówkę. Całość przykryć resztą kapusty z dodatkiem ziela i 2 listków.
5. Na patelnię wlać bulion, dodać cukier, ketchup, wszystko wymieszać i podgrzać. Tak przygotowanym sosem zalać kapustę z mięsem.
6. Jeżeli chcemy danie podać na obiad to na wierzchu możemy ułożyć pokrojone w talarki ziemniaki i marchewkę. Natomiast podajemy na kolację to bez ziemniaków.
7. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 2 godzin. Około 15 minut przed tym czasem naczynie odkryć, żeby się kapusta zrumieniła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation