Kuchnia

przepisy

Sajgonki

potrzebne:
- papier ryżowy do sajgonek
- 40 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- pieprz
- sól

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie dodać do cebuli i razem podsmażyć. Następnie dodać mięso mielone i całość podsmażać, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać wszystkie przyprawy, całość jeszcze podsmażyć kilka minut i farsz pozostawić do wystudzenia.

Do dużej miski wlać troszkę wody i zanurzać w niej arkusz papieru ryżowego, a następnie rozłożyć go na dużym talerzu, nakładać porcję farszu i delikatnie zwijać sajgonkę. Czynność tę powtarzać, aż do wyczerpania farszu.

W garnku rozgrzać dość sporą ilość oleju i smażyć w nim sajgonki na złoty kolor.

Gotowe sajgonki podawać na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation