Kuchnia

chleb

Tatterowiec - chleb razowy na zakwasie

Składniki:

400 g aktywnego zakwasu żytniego
150 ml wody
100 g maki żytniej (jasnej lub razowej)
300 g mąki pszennej chlebowej
3/4 łyżki soli
pół łyżeczki cukru demerara

Wszystkie składniki wymieszać w misie miksera i wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego (ciasto ma być lepkie i luźne). Pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę, przykryte lnianą ściereczką.

Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić/wymieszać, przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrośnięcia (kilka godzin, do podwojenia objętości, uważając by ciasto nie przerosło). Przed pieczeniem można bochenek posypać makiem, otrębami, płatkami.

Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 200ºC, piec 60 minut. Spryskać kilkakrotnie, jak piekarnik będzie nagrzany. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation