Kuchnia

przepisy

Chleb ziemniaczany z chrupiącym boczkiem | White Plate

Puszysty, miękki chleb z chrupiącą skórką z delikatnym aromatem smażonego boczku lub szynki.
Tym, którzy mięsa nie jedzą, polecam pominięcie boczku i upieczenie chleba np. z dodatkiem suszonych, miękkich pomidorów.

450 g mąki pszennej
7 g suszonych drożdży instant
200 ml wody
100 g zsiadłego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
200 g ugotowanych ziemniaków, najlepiej poprzedniego dnia, rozgniecionych widelcem

4 plasterki boczku lub szynki, drobno pokrojone i usmażone na gorącej patelni

Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Połączyć z pozostałymi składnikami (oprócz boczku) i zagnieść gładkie ciasto. Powinno być plastyczne i sprężyste. Na końcu dodać boczek, ostudzony i delikatnie rozprowadzić go w cieście.
Uformować z ciasta kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 45 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik z kamieniem do pieczenia do temperatury 240 st C. Uformować bochenek. Przełożyć na łopatę oprószoną mąką pszenną, wierzch posmarować wodą. Po ok. 15-20 minutach bochenek powinien być dobrze wyrośnięty.
Przełożyć go na kamień do pieczenia, na dno piekarnika wrzucić kostki lodu. Po ok. 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 20-30 minut. Upieczony bochenek będzie rumiany, a popukany od spodu, będzie wydawał głuchy odgłos.
Ostudzić na kuchennej kratce.
Smacznego!

http://whiteplate.com/2014/04/chleb-ziemniaczany-z-chrupiacym-boczkiem/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation